L'esgrima a l'escola.

 

 

Hui tocava la pràctica d'esgrima, m'ha semblat súper divertida des del principi fins al final. Va tindre una introducció molt ben estructurada pas a pas amb jocs molt divertits abans de començar amb el material propi de l'esport. 

 

Abans d'aquesta pràctica no tenia cap noció de l'esport, només havia vist algun combat en les olimpíades. La meua mare de jove practicava l'esgrima en l'institut i va arribar a competir en algun torneig i moltes vegades m'ha parlat d'aquest esport que hem conegut hui en classe. Mai havia pensat que un esport de combat podia estar dins de l'educació física i que es poguera treballar amb material reciclat i en primària, ha sigut un súper descobriment. 

 

L'esgrima la podem classificar en el bloc 5 de jocs i activitats esportives i el podem treballar en 5é de primària ja que trobem els esports d'oposició. En aquest curs ja poden ser capaços de realitzar el seu propi material i de tindre un autocontrol de l'activitat. 

 

En classe realitzem la pràctica amb materials casolans amb els quals vam poder dur a terme l'activitat perfectament. El material utilitzat va ser: per a protegir la zona dels ulls utilitzem unes ulleres de busseig substituint la careta. Per al floret utilitzem una vareta de cortina, un suro de piscina, una mica de cel·lofana per a fer el mànec i un tap de vi per a protegir la punta i així evitar fer mal al contrincant.

 

Altres activitats que podríem treballar en esgrima podrien ser:

 

1. Joc d'animació: es col·loquen per parelles, un membre té una sèrie d'objectes, l'altre té el floret. El primer llança els objectes un a un i el segon ha d'aconseguir colpejar-los amb el floret.

 

2. Joc de part principal: en aquesta activitat treballarem el marxar i el trencar. Es formaran 4 grups en files. A la veu de ja els primers de cada grup hauran de desplaçar-se cap avant realitzant la marxa fins a arribar al con, una vegada han arribat tornaran realitzant el trencar, el pròxim company no eixirà fins que no arribe a la línia de partida. 

 

3. Joc de tornada a la calma: per a aquesta activitat posarem música relaxant amb la qual hauran de desplaçar-se per la pista, quan el mestre avise hauran de realitzar la salutació amb un company que tinguen enfront.




Comentarios

  1. Hola Alex, que suerte vivenciar este deporte de combate con tus compañeros y compañeras de clase. Parece que a muchos/as de vosotros/as os ha encantado esta experiencia y hasta tenéis pensado impartirlo en las clases de EF en primaria. Gracias a vuestras reflexiones y explicaciones de cómo impartirlo en una clase con los niños y las niñas (materiales, juegos, entre otros), nosotros/as también podremos poner en marcha este deporte. Si tuviera que mejorar algo sería poner imágenes del material que explicas o de la experiencia propia (el material que utilizasteis en clase, vídeos de alguna de las actividades, entre otros). Así pues, mi nota es un 8,5.

    ResponderEliminar
  2. Hola Alex, me encanta que te haya gustado este deporte, ya que yo también considero que le podemos sacar mucho potencial didáctico y llevarlo a cabo en un futuro como docentes de educación física. Me hubiese gustado ver imágenes del material que utilizasteis ya que veo que tuvisteis mucha originalidad y algún vídeo de la puesta en práctica. Te pongo un 8.

    ResponderEliminar
  3. Que suerte que hayáis realizado esta practica, todas las entradas que he leído hacen referencias positivas hacia este deporte. Por lo que decís, parece un deporte que puede aportar grandes beneficios en un aula de educación primaria por lo que indagaré acerca de él si algún día llego ser docente de educación física.
    La redacción ha sido buena, no obstante he echado en falta algunos detalles de la sesión, como material en formato visual, o algún pequeño video que indicará algunas de las cosas que pudisteis hacer. Mi nota. 8.5

    ResponderEliminar
  4. Me alegro que te haya gustado mucho la práctica de la esgrima. Nunca he tenido la oportunidad de practicarla pero por lo que has comentado, me ha incitado a querer probar este deporte.
    Por otra parte, las actividades que has propuesto me parecen muy interesantes para trabajarlas en la Educación Primaria, ya que se trabajan una parte de la técnica de la esgrima: marchar y romper. No obstante, hubiera propuesto alguna actividad que trabajase también la táctica y no solo la técnica. Además, como han indicado mis compañeros y compañera, podrías haber complementado la información con material visual para favorecer la comprensión del texto.
    Por ello, mi puntuación es un 8,5. ¡Enhorabuena!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares