La pilota, un esport de poble.

Pel que respecta a avantpassats pilotaris en la meua família no hem tingut mai afició, no han sigut molt esportistes o han optat per altres esports. 

 

Malgrat això, al meu poble Rafelbunyol, sempre hi ha hagut molta tradició de jugar als carrers. Així doncs en 1987 li va ser concedit al poble el premi "El servei" juntament amb les paraules de l'alcalde d'aquell any "serà de gran alegria per a tot el poble, en particular per als afeccionats a la pilota que ací són legió. Sempre hem secundat i continuarem fent-ho, perquè considerem que un esport autòcton ha de tindre prioritat".

 

Fa molts anys la modalitat més jugada a Rafelbunyol era "l'escala i corda" o els "llargues" fins que un treballador conegut com "Furio" i uns altres del poble van ser en 1931 a treballar a un poble de la Marina. En aquest poble jugaven al "raspall" totes les vesprades. Llavors els veïns de Rafelbunyol veien sempre les partides i fins i tot jugaven alguna als carrers. Així doncs, van portar aquesta modalitat al nostre poble i va començar a ser la més popular i amb més aficionats. 

 

En 1962 es va prohibir jugar al poble per ordre de l'alcalde, però en els huitanta va tornar fins i tot més fort, es jugaven partides tots els diumenges i fins i tot algun dia entre setmana. En les festes del poble fins i tot existia el "Dia de la pilota". 

 

Tenia tant d'èxit el raspall que Rafelbunyol va acollir el primer torneig de clubs en 1984 organitzat pel periòdic Llevant EMV.



Quan jugaven al carrer, els tornejos s'organitzaven al carrer Mare de Deu del Miracle.



Quan jugaven al carrer, els tornejos s'organitzaven al carrer Mare de Deu del Miracle. En l'actualitat Rafelbunyol compta amb un gran nom d'afeccionats que continuen mantenint viu aquest esport. A més de comptar amb una escola de la qual continuen eixint jugadors i jugadores que competeixen a bon nivell en els tornejos. En l'actualitat juguen en el trinquet municipal de Rafelbunyol.

 

Els esports tradicionals s'han vist substituïts pels esports moderns, que al seu torn són aquells que congreguen a més aficionats i practicants. Esports com el futbol o el bàsquet han guanyat protagonisme amb els anys gràcies a les cadenes de televisió i els diners que es maneja dins d'ells. Per això des de ben xicotets els xiquets practiquen aquells esports que veuen en la televisió o els triats pels seus pares amb la idea que algun dia puguen arribar a ser un futbolista famós i d’eixit que guanya molts diners.

Comentarios

  1. Considero que has respondido a todo lo que se pedía en esta entrada, ya que has contado sobre la historia de la Pilota en tu pueblo y, además, has añadido fotos que, supuestamente, serán de ese momento. Al igual que yo, tampoco he tenido a nadie de la familia que me pudiera contar un poco acerca de su experiencia con este deporte tradicional. No obstante, he podido informarme a través de Internet sobre mi pueblo y la práctica de la Pilota Valenciana, te invito a que lo leas. Respecto al lenguaje inclusivo, veo que no lo has aplicado del todo. No obstante, no dudo en que seas un futuro profesor inclusivo. Gracias, mi nota es un 9,5.

    ResponderEliminar
  2. Me ha gustado mucho tu entrada Alex. Has narrado la historia de la pilota en tu pueblo de manera muy concisa pero clara, lo cual se me ha provocado que me haya sido una lectura muy amena y agradable. También has añadido fotos que ilustran el juego de la pilota en tu pueblo, lo cual me parece muy correcto. No tengo nada que criticar al respecto en cuanto a mejora de tu entrada. Te pongo un 10.

    ResponderEliminar
  3. Se nota como ha indagado para poder informar sobre la pelota en su pueblo. Además, tiene una estructura clara y adecuada en la que se comienza por explicar un poco de historia continuando con lo que actualmente está sucediendo en su localidad.
    Eta entrada me ha resultado atractiva, posiblemente por la información que contiene, pero también por la forma de redactar y el apoyo visual que contiene.
    ¡Muy buena entrada! Un 10

    ResponderEliminar
  4. ¡Una entrada muy interesante! Es evidente que te has interesado por el tema y te has informado bien de ello. Me ha gustado mucho que complementes la información con imágenes del juego de pelota en tu pueblo. Además, al final de la entrada has aportado una reflexión, con al cual estoy totalmente de acuerdo, sobre porqué los niños y niñas practican otros deportes como el baloncesto en vez de pilota valenciana. Enhorabuena, mi nota es un 9,5

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares